Wat mij beweegt...

Jou helpen het plezier in en ‘de zin’ van bewegen (weer) te gaan ervaren; letterlijk en figuurlijk. Met als doel dat je meer energie én kalmte ervaart, meer te kunnen leven in je leven en optimaal te presteren in je werk.

Ik help je verkennen en duidelijk te krijgen wat jouw gewenste richting en doel is. Vervolgens de benodigde stappen te zetten en het ingeslagen pad vol te houden. Op jouw tempo en binnen jouw mogelijkheden. 

Wat je van me kunt verwachten:

Je ervaart mijn betrokkenheid bij jou of jouw organisatie door de oprechte interesse, de aandacht en bezieling waarmee ik mijn werk doe, de energie die ik breng en tegelijkertijd opbouwend kritisch (durven) zijn wanneer dat nodig is. 

Hierbij is integer handelen en kwaliteit leveren in proces, inhoud en relatie vanzelfsprekend. Ik geef het beste van mijn deskundigheid en persoonlijke competenties en neem initiatief. Ik handel vanuit vertrouwen en verbinding. 

Daarnaast zet ik graag aan tot beweging (letterlijk en figuurlijk), houd ik van (gepaste) humor, geloof ik in de kracht van balans en ga voor merkbare duurzame verandering. Nieuwsgierig geworden? Lees hieronder meer over mij. 

1F8A4022

Foto: Lelie Design

Hilde Berentschot (1978), Vitaliteitsprofessional en Beweegcoach

Van het gevoel 'geleefd te worden' en altijd maar hard(er) werken, naar 'wat wíl ik eigenlijk' en 'meer doen wat werkt'...

Na het afronden van mijn studie aan de Sportacademie, besloot ik verder te kijken buiten het onderwijs en kwam ik als twintiger terecht in het bedrijfsleven.  Ik werkte ruim 10 jaar in de zakelijke dienstverlening op het vlak van ‘Mens & Werk’. Ik werkte hard, ‘deed het goed’ en kreeg mooie kansen.  In de verschillende rollen door de jaren heen, zoals projectmedewerker en project- en teamleider, heb ik inhoudelijk mooi werk mogen doen, veel werkplezier gekend én veel geleerd ook.

Wanneer ik gevraagd werd voor een andere functie, deed ik dat meestal. Ik dacht er heus wel over na, maar het kwam allemaal ‘zomaar’ op mijn pad. En ik vond het ook comfortabel: een riant salaris op die leeftijd, mooie extra’s vanuit arbeidsvoorwaarden en op een gegeven moment ook nog een fijne leaseauto. Precies zo één die ik altijd nog eens graag zou willen rijden.

Ik had fijne collega’s in fijne teams, maar werkte ook steeds vaker perioden echt harder dan goed voor me was. Door drukte, door onduidelijkheden in de organisatie, maar als ik eerlijk ben…achteraf gezien…vooral door de hoge eisen die ik mezelf stelde. Bij stress ging ik harder werken in plaats van slimmer werken. Ik ‘vergat’ op tijd rust te nemen en weer op te laden. Bewegen en sporten kwam op een lager pitje te staan.

Voor de buitenwereld leek ik het goed voor elkaar te hebben, maar ondertussen ervaarde ik veel stress en voelde ik me steeds vaker onrustig. Het lukte me steeds minder goed om overzicht te houden. En al helemaal niet meer om de dingen te doen die ik wilde doen en belangrijk vind. Ik was aan het ‘overleven’ in plaats van aan het leven. Niet goed voor mij en ook niet fijn voor mijn omgeving.

Al een tijdje daarvoor was er bij mij ‘een kwartje gevallen’. Althans ik voelde dat het raak was. Ik kon er op dat moment alleen nog geen ‘handen en voeten aan geven’.  Een spreker benoemde in zijn presentatie: “leuk al die competenties en kwaliteiten en wat je daarmee kunt…maar…WAT WIL JÍJ ZELF NOU EIGENLIJK ÉCHT?” BAM! Die kwam binnen.

Op een gegeven moment wist ik én voelde ik dat er echt wat moest gebeuren. Mijn ‘zekere’ baan, comfortabele salaris én de fijne leaseauto ingeleverd. Nog zonder een nieuwe baan te hebben (weloverwogen, maar ik zou het niet iedereen ‘zomaar’ aanraden). Wel met het vertrouwen dat ik ook weer werk zou vinden. Maar ik wist ook dat het niet vanzelf zou gaan: ik had daar een duidelijke richting en energie voor nodig.

Foto: Mayke / IN BEELD by Mayke

Ik wilde er in die periode ook zijn voor anderen. Maar ik wist en voelde dat ik alleen iets voor hen kon betekenen wanneer ik me zelf weer meer in balans voelde. Ik heb hard gewerkt om uit de overleefstand te komen en structureel dingen anders te doen. Maar deze keer werkte ik hard op een andere manier. Niet door nóg meer uren te gaan werken.  Maar juist door te (h)erkennen hoe ik mezelf ‘saboteerde’, door te bepalen wat ik écht belangrijk vind en naar welke waarden ik wil leven. Door mezelf doelen te stellen in lijn hiermee en in kleine stappen dit steeds meer ‘te leven’.  Ik leerde de vaardigheden die me hierin helpen.

En ik leerde weer te luisteren naar mijn lichaam, het denken en voelen weer in balans te krijgen. Door veel buiten te zijn en te bewegen. En op momenten juist ook vaker stil te staan; letterlijk en figuurlijk. 

Dat is wat mij betreft waar vitaliteit over gaat. Weten en voelen wat belangrijk voor je is en de motivatie, energie hebben om die dingen te kunnen doen. Om je talenten en sterke eigenschappen in te zetten; voor je eigen plezier en voldoening, én om van betekenis te zijn voor anderen. Meer leven in je leven. Weten wat voor jou werkt en hóe je dat zelf het beste kunt doen, en blijven doen, in je dagelijks leven.

Kortom: datgene kunnen doen wat het leven de moeite waard maakt voor jou. In relatie tot je omgeving.

Voor mij is dat een goede en leuke partner zijn, samenzijn met familie en vrienden, het werk doen waar ik goed in ben, wat me voldoening geeft én waarbij ook iets kan bijdragen voor anderen, in de natuur zijn en bewegen (samen met anderen én alleen), nieuwe dingen doen én blijven leren. 

Wil jij van gedachten wisselen wat vitaliteit voor jou betekent, of kan ik je helpen bij jouw pad om je vitaler te voelen? 

Ik ontmoet je graag!

Hilde Berentschot

Hilde in het kort

Persoonlijk en professioneel

 • Woonachtig in: Schijndel (NB), en met Achterhoekse roots.

 • Persoonlijke kenmerken: optimistische aard, onderzoekend, inlevend, enthousiast.

 • Gelooft in: Jou! Dat jij de expert over jezelf bent. En ik geloof in balans, in combinatie met de kunst van het balanceren en ‘een leven lang leren’.

 • Wakker te maken voor: een kopje écht goede koffie, met een stukje goede pure chocolade. En voor lekker, gezond en ‘eerlijk’ eten.

 • In de vrije tijd: samenzijn met mijn partner, familie & vrienden, wandelen, naar de bergen, nieuwe dingen doen/leren, sporten, lezen en muziek: luisteren én meezingen 😉
 • Professioneel: Academie voor Lichamelijke Opvoeding (HBO, diploma in 2002). Ruime werkervaring in het bedrijfsleven op het vlak van ‘Mens en Werk’: o.a. projectleider, teamleider, product- en kwaliteitsmanager (2002-2016). Academie voor Leefstijl en Gezondheid (post-HBO, diploma januari 2016). Functioneel Coachen bij Vitaliteitsinstituut Chivo (2015). ‘SPAT-methode’ bij SPAT verandert (certificaat april 2021), ‘Optimal Performance Leader’ in opleiding, bij Mind5 Training (af te ronden in 2021). Up-to-date EHBO diploma.
 • Dagelijkse inspiratie: haal ik, naast ontmoetingen met veel mooie mensen, onder meer ook uit onderstaande uitspraken:
  • Be the change you wish to see in the world” (Mahatma Gandhi)
  • The foundation of freedom is the power to choose“. (Edith Eger)
  • It is not the mountain we conquer but ourselves” (Edmund Hillary)
  • Life is just like riding a byclicle, in order to keep your balance you must keep moving” (Albert Einstein)
   • Play is the highest form of research” (Albert Einstein)
  • Soms bu’j te bange” (Achterhoeks gezegde)

“A path is made by walking on it”

Zhuangzi